Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζουν οι προτεραιότητες...

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει να θεσπίσει τη λύση του γάμου με μία απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, στο επικείμενο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Εδώ φαίνεται πως αλλάζουν οι καιροί και τα ήθη... Ο νομοθέτης μέχρι τις μέρες μας προέβλεπε διαδικασίες που καθυστερούσαν το διαζύγιο, μήπως και οι άνθρωποι βρουν τρόπο να επανασυνδεθούν στο μεσοδιάστημα. Παλιότερα ήταν πολύ μεγάλες οι καθυστερήσεις. Εξορθολογικεύθηκαν πριν μερικές δεκαετίες. Τώρα μηδενίζονται. Γιατί φαίνεται πως αλλάζουν οι προτεραιότητες του νομοθέτη: Δεν είναι πλέον προτεραιότητα η πιθανότητα να σκεφτούν οι σύζυγοι ότι μπορεί να κάνουν λάθος. Προτεραιότητα είναι η αποτελεσματικότητα «της απονομής της δικαιοσύνης», λες και η απονομή είναι ο αυτοσκοπός και όχι η δικαιοσύνη! (τα λεγόμενα δεν αναιρούν την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης γενικότερα)

Τελικά τα πάντα τείνουν να γίνουν όπως το κουμπάκι Undo στον υπολογιστή. Κάνεις κάτι, πατάς το Undo και χάνεται. Όλα καλά! Κι αν το μετανιώσεις υπάρχει πάντα το Redo! Το πατάς κι όλα καλά, ξαναγίνεται εκείνο που αναίρεσες! Μόνο που πρέπει να έχεις καλά στο μυαλό σου πως όταν κάνεις ένα άλλο βήμα μετά το Undo, χάνεις τη δυνατότητα για Redo...

Κι όταν μιλάμε για προτάσεις στο Word, ας πούμε, «δεν βαριέσαι», ας χάσεις και το Redo. Όταν μιλάμε για ανθρώπους όμως...

Λίγη ψυχραιμία, ρε παιδιά, καμιά φορά οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια...

UPDATE, μετά από σχόλια φίλων: Δεν λαμβάνω θέση στο αν θα πρέπει να συνεχίζεται ένας αδιέξοδος γάμος. Η κουβέντα είναι μεγάλη και δεν γενικεύεται, αλλά είναι ξεχωριστή για κάθε περίπτωση. Αυτό που θέλω να δείξω είναι αυτό που λέει ο τίτλος: «Αλλάζουν οι προτεραιότητες». Το τι θα σημαίνει αυτό σε όλα τα επίπεδα είναι άσκηση για τον γράφοντα αλλά και τον αναγνώστη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 
Copyright © Κατ' ἄμφω
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com