Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

«Η Θεολογία είναι άχρηστη»

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Stephen Hawking, ο παγκοσμίως γνωστός φυσικός, ο οποίος στο νέο του βιβλίο «The Grand Design» (Το Μεγάλο Σχέδιο) ισχυρίζεται ότι ο Θεός δεν δημιούργησε το σύμπαν.


Σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του εμφάνιση στο CNN, ο Stephen Hawking είπε μεταξύ άλλων, με τη βοήθεια πάντα του ειδικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που μετατρέπει τις ανεπαίσθητες κινήσεις που κάνει πλέον εξαιτίας της ασθένειάς του (ALS) σε γραπτό και στη συνέχεια σε προφορικό λόγο:


«Ο Θεός ίσως να υπάρχει, αλλά η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει το σύμπαν χωρίς την ανάγκη ενός δημιουργού. Η αυτογενής δημιουργία είναι η αιτία που υπάρχουν το σύμπαν και η ανθρωπότητα. Η βαρύτητα και η κβαντική θεωρία δημιουργούν σύμπαντα με αυτογενή τόπο, μέσα από το τίποτα».


Και απαντώντας στο ερώτημα γιατί το νέο του βιβλίο προκαλεί τόσο μεγάλες αντιδράσεις, είπε: «Η επιστήμη απαντάει ολοένα και συχνότερα και πιο ολοκληρωμένα σε ερωτήματα που κάποτε βρίσκονταν στα χωράφια της θρησκείας. Η επιστημονική θεώρηση είναι ολοκληρωμένη. Η Θεολογία είναι άχρηστη».
(αναδημοσίευση από http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=172151&cid=5)


Δεν νομίζω πως ο Hawking γράφει κάτι «αιρετικό». Απλώς, η διατύπωσή του είναι τόσο ρεαλιστική και ακριβής (με την έννοια της χρήσης των λέξεων στη μαθηματική και τις παράγωγές της επιστήμες), που προκαλεί «σκάνδαλο» στους ανθρώπους. Αν σε αυτό προσθέσεις και την ανάγκη των δημοσιογράφων να τσιγκλίσουν, φτιάχνεις ένα πολύ ωραίο κείμενο για να κάνει το γύρο του κόσμου.

Στην ουσία των πραγμάτων, πιστεύω πως πραγματικά, ίσως μία ημέρα οι επιστήμες κατορθώσουν να εξηγήσουν πράγματα που σήμερα φαντάζουν ανεξήγητα. Και σε αυτά δεν χρειάζεται, στα αλήθεια, η Θεολογία. Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και έθεσε σε αυτόν φυσικούς νόμους, οι οποίοι ισχύουν απαρεγκλίτως από τα πρώτα απειρακισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου της Μεγάλης Έκρηξης. Άρα, τι πιο φυσικό, και τι πιο θαυμάσιο, κάποιος που θα μπορέσει να καταλάβει - αν γίνεται για τον ανθρώπινο νου - το σύνολο των νόμων αυτών, να μπορέσει να περιγράψει τη δημιουργία με επιστημονικούς όρους. Μάλιστα θα είμαι κι εγώ από τους πρώτους και πιο θερμούς αναγνώστες του έργου!


Η Θεολογία είναι πραγματικά άχρηστη γι' αυτό. Τα βιβλία της Παλαιάς διαθήκης που περιγράφουν τη δημιουργία του κόσμου δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε επιστημονικά (με την παραπάνω έννοια) βιβλία. Ολόκληρη η Αγία Γραφή αποτελεί την καταγραφή της επέμβασης του Θεού στον κόσμο, με σκοπό να τον οδηγήσει στη «σωτηρία» του. Το τι είναι σωτηρία, βεβαίως, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Κι επειδή έχει καταντήσει «κλισέ» στις θεολογικές συζητήσεις, ακούγεται και λίγο φαιδρή και γραφική, ως λέξη. Η «σωτηρία», όμως, έχει να κάνει με την προσωπική σχέση του Θεού με τον κάθε άνθρωπο αλλά και του κάθε ανθρώπου με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Αυτή η «σωτηρία», που δεν είναι της παρούσης να την πάμε παρακάτω ως έννοια, δεν περιγράφεται σε επιστημονικά βιβλία, όπως δεν περιγράφονται η αγάπη, η χαρά, το ενδιαφέρον, το κουράγιο κ.α. με κάτι περισσότερο από ένα στείρο λεξικογραφικό λήμμα. Όλα αυτά είναι πράγματα που τα ζεις. Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτό που είναι πιο έντονο, ώστε να αλλάζει τον άνθρωπο οντολογικά, τη σωτηρία δηλαδή, δεν την έχουμε ζήσει ακόμη!

Αυτά είναι τα χωράφια της Θεολογίας. Άρα να ξέρουμε που βαδίζουμε. Γιατί δεν μπορεί να θεωρήσω ότι η αδυναμία της Θεολογίας να περιγράψει με επιστημονικούς όρους τη δημιουργία ακυρώνει τη Θεολογία. Όπως δεν μπορεί να θεωρήσω πως η αδυναμία της Επιστήμης να εξηγήσει τον αίτιο των φυσικών νόμων (=αιτιατό)* και της Μεγάλης Έκρηξης ακυρώνει την Επιστήμη.

* Ο ίδιος ο Hawking στο κλασικό βιβλίο του «το χρονικό του χρόνου» έχει πει πως καμία επιστήμη δεν μπορεί να περάσει «πριν» από τη Μεγάλη Έκρηξη, γιατί από εκεί ξεκινά το «παράθυρο του χρόνου» και του φυσικού κόσμου. Από εκεί και πριν, είναι «άλλα χωράφια»! (Guess for whom!!! :-p )
 
 
Copyright © Κατ' ἄμφω
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com